Världscupen i orientering

Orientering handlar om att ta sig fram genom okänd mark. Det enda man har till hjälp är en karta och kompass. Den lättigenkännliga vitorange skärmarna markerar kontrollpunkterna utmed banan och bästa tider vinner. Hur tävlingarna är utformade kan dock vara väldigt individuellt. En av dem största orienteringstävlingarna är Världscupen som anordnas av International Orienteering Federation.  

Världscupen har pågått sedan 1986. Fram till 2004 arrangerades tävlingen vartannat år. Tack vara internet, bättre tv-produktion och media har dock orientering blivit allt mer populärt. Nuförtiden sker världscupen varje år. Det har till och med blivit en populär bettingsport. Spelsidorna är duktiga på att ha uppdaterad information om tävlingarna och de tävlandes vinstchanser. Sverige är ett stort orienteringsfan, vi har varit ett av värdländerna 13 gånger, dock kommer vi inte att vara det i år.

Cupen består av 9-13 deltävlingar plus finalen. I år är det Turkiet, Spanien, Portugal, Norge, Finland, Italien och Schweiz som agerar värdländer. Första tävling tar plats i Alanya, Turkiet där de tävlande ska springa över stenig mark som en gång i tiden var Medelhavshamnar.

I norden kommer orienterarna att möta medel- och långdistans i Norge och sprint i Finland. Cupen avslutas i Schweiz med medeldistans och sprint. Denna cup pågår under en lång period. Första tävlingen är 1:a mars och sista 5: e oktober.

I den kvinnliga grenen är Simone Niggli i en liga för sig. Hon har vunnit 23 VM-guld och blivit röstad till Årets Idrottskvinna i Schweiz 2003, 2005 och 2007. Ifjol gick hon ut i media och kungjorde att 2013 skulle bli hennes sista världscup. En cup där hon tog ännu ett guld.

Bland männen är det lite jämnare på första platsen men många anser att Thierry Gueorgiou är den bästa. Den franska orienteraren är specialist på medeldistans och har vunnit över 20 internationella guldmedaljer.