Naturorientering

NaturorienteringVissa sporter eller aktiviteter fyller fler än en specifik funktion eller ett speciellt syfte. Tar man sporter som till exempel golf så ser man ju snabbt hur golf både är en sport, men också ett socialt verktyg för folk att umgås, se enastående vyer och kanske även för att samtala över några glas efter en lång och intensiv runda.

På samma sätt kan orientering fungera. Visst är det så att många som håller på med orientering gör det för att hela tiden bli bättre och bättre och vinna fler tävlingar än förra året. Men det är även väldigt många utövare som ser det mer som en hobby och en form av motion som blandas med fina naturupplevelser och fantastiska utsikter. Det är ju så att vi länder i norr kan erbjuda en enastående terräng som består av allt från djupa skogar till åkrar, fält, stenar, berg och sjöar. Därför kan man säga att orientering också hamnar inom det facket av sporter och idrotter som både har som funktion att vara ett tävlingsmoment eller en form av motion, samtidigt som det är en ren naturupplevelse för den utövaren som tar sig tid eller fokus nog att ta in alla de intryck och vyerna som erbjuds under en orienteringsrunda.

En av anledningarna till att människor väljer att börja med just orientering är för att de älskar att vara ute i naturen. Om man tycker om natur, vad finns det då för bättre sätt att motionera på än orientering? Ingen! Självklart kan man även variera sitt motionerande med cykling, paddling, skidåkning eller liknande, men orientering är fortfarande förmodligen den enda sporten som faktiskt går att utöva året runt i Sverige. Dessutom får man även jobba mentalt och verkligen använda sin orienteringsförmåga till max i denna sport, oavsett om man utövar den på hobby- eller elitnivå.