5 olika typer av orientering

orientation sport_170396009

Det finns flera varianter av professionell orientering som man kan testa, men det finns också roligare varianter som passar till en svensexa, grillkväll med kompisarna eller kanske en annorlunda träningssession med orienteringsföreningen. Här hittar du en blandning av båda som kan vara värt att pröva:

  1. Precisionsorientering – detta är riktat mot rörelseförhindrade. Man får anpassa plats och antal kontroller utefter handikapp. Tanken är att man fokuserar mer på kartkunskaper än snabbhet och effektivitet. Vid varje utmarkerad kontrollplats finns det fem olika kontroller och genom att läsa kartan noggrant kan man lista ut vilken av dem som man ska använda. Också lämplig när man blandar barn och vuxna i samma tävling. Tänk på att tävlingen ska hållas på platser där man kan ta sig fram med cykel, rullstol, kryckor och liknande. Det får inte vara för krävande terräng. 
  2. Poängorientering – alla tävlande startar samtidigt men istället för att gå till kontroll 1 och uppåt, väljer man vilka och hur många kontroller man vill besöka. Varje kontroll är värd en viss poäng som varierar beroende på hur långt borta den är från start och hur svårt det är att ta sig till den. Det finns inget fast antal kontroller som man måste besöka. Det finns dock en maxtid för hur länge man får vara ute och söka efter kontroller. De som kommer in i mål sent får poängavdrag. När alla är i mål räknar man hur många poäng vardera person har tagit och den som har tagit flest har vunnit. Ett bra alternativ för en förening eftersom man kan samla nybörjare och mer tränade orienterar och låta dem möta varandra i samma tävling. Även en ovan orienterare har chansen att ta hem segern såvida han eller hon är snabb mellan de lättare kontrollerna.
  3. Pokerorientering – lämpar sig utmärkt till festligheter eller när man vill göra ett annorlunda träningspass. Här placerar man ut fem kontroller och vid varje finns ett kort till vardera person. Antingen står någon vid varje kontroll och delar ut korten, eller så kan man få korten när man kommer i mål (för att undvika fusk). När man samlat ihop fem kort kollar man handrankningsregler till spelet och ser vem som har samlat på sig bäst hand och därmed vunnit. Man kan också placera ut fler kontroller än bara fem för att ge personer chansen att samla fler kort. Då kan man sätta ut en maxtid som man får samla kort och när tiden går ut tappar man kort om man inte tar sig in i mål. Då kan man samla sju kort och sedan välja de fem bästa att spela med.
  4. Fjällorientering – det här är en mer avancerad form av orientering som pågår under tre dagar. Man tävlar också i lag om två. Båda personerna i laget måste nå varje kontroll tillsammans och samtidigt så teamwork är väldigt viktigt. Varje dag springer man olika banor och kartstorleken går att variera. I vanlig orientering brukar kartan vara i skalan 1:10 000 men i fjällorientering dra man till och kör 1:50 000. Tävlingen är öppen för deltagare så unga som 17 år. De längsta banorna kan vara runt 25 kilometer långa.
  5. Linjeorientering – här får man inte veta var kontrollerna är. Istället finns det bara en linjen på kartan som man ska följa. Det gäller att vara en duktig kartläsare för att komma rätt. Tanken är att om man följer linjen så exakt som möjligt kommer man att se var kontrollera är, såvida man är uppmärksam förstås. Detta kan vara en bra nybörjaraktivitet eller något som de yngsta i föreningen kan börja med. Det brukar också vara populärt på scouterna. Det ger dem träning i att hålla ögonen öppna efter kontrollerna, samt att lära sig läsa karta och kompass så bra som möjligt.

orientation_424708570